Kuinka valmistautua Ramadaniin?

Kuinka valmistautua Ramadaniin?

Ramadaniin on vajaa kuukausi aikaa jäänyt. Oletko kenties aloittanut jo valmistelut sitä varten? Vai jääkö valmistelu viime tinkaan?

Itse olen sitä tyyppiä, jolle Ramadaniin valmistautuminen on haasteellista. En muista rauhoittua tarpeeksi ajoissa, täyttää ruokavarastoja ja sitten koko kuukausi menee vähän ihmetellessä että nytkö se jo alkoi ja sitten kun se loppuu, niin siinä ihmetellessä että joko se loppui. Sen lisäksi en yleensä muista enää vuoden päästä, miten edellinen Ramadan oikeastaan edes sujui ja sitä ollaan taas samassa limbossa! Eniten harmittaa se, etten ole edes taltioinut minnekään oivalluksiani, kehittymistäni tai muuten vain ajatuksia ja tuntemuksia Ramadanista.

Keskusteltuani ja keskustelujen seuraamisen tuloksena mietin, että olisipa kätevää, jos olisi nimenomaan Ramadania varten oleva oma muistikirja. Näin päivänvalon saavuttanut Ramadan päiväkirja sai alkunsa.

Kuva Ramadan päiväkirjasta

Ramadan päiväkirjassa on jokaiselle paastopäivälle oma sivunsa, mihin voi nopeasti ruksia vaikka pitkin päivää täppejä kun on rukoillut, paastonnut ja lukenut Koraania. Ja kirjoittaa vaikka oivallus kesken bussimatkan! Mutta ennen paastokuukauden alkua on hyvä myös istahtaa tämän kirjasen ääreen ja pohtia apukysymysten avulla viime Ramadanin sujumista ja sitä, mitä tämän vuoden Ramadanilta odottaa, toivoo ja tavoittelee. Lisäksi siellä on viiden päivän Lähtölaskenta-kalenteri, jonka äärellä on hyvä tarkistaa kalenteria ja suunnitella siivoustuokiot ja ruokavaraston täydennysreissut!

Päiväkirjaan on kerätty listoiksi ja pitkin kuukautta myös muistutuksia tärkeimmistä asioista ja säännöistä Ramadaniin liittyen. Päiväkirjassa ei kuitenkaan ole suoria viittauksia Koraaniin tai haditheihin, jotta se olisi helposti mukana kuljetettava vailla omatunnon tuskia käydessä vaikka julkisessa vessassa.

Ja paastokuukauden päätteeksi voit kirjoittaa ennen nukkumaanmenoa Eid-muistosi ylös samaiseen vihkoon. Ja reflektoida juuri kulunutta Ramadania ja sitä, mitä Ramadanina opittuja hyviä tapoja aikoo vaalia ja kehittää koko tulevan vuoden.

Minä ainakin jo odotan innolla en vain tätä Ramadania, vaan myös ensi vuoden Ramadania, koska minulla on dokumenttia itsestäni, joka varmasti auttaa taas ensi vuonna Ramadanin koittaessa!

Kuinka sinä valmistaudut Ramadaniin? Kirjoita kommentteihin~~

Ihanaa Ramadanin odotusta kaikille!

Terkuin,

Mellu

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.